3. Funcția : Învățătură permanentă

Fapte 2:42

9 comentarii:

  1. Aici sunt cateva idei cum poate sǎ fie împlinitǎ funcţia de învǎţǎturǎ într-o bisericǎ (scuze pentru greseli în cum scriu în limba româna):

    1)în primul rand, modul clasic de a împlini învǎţǎturǎ intr-o biserica este prin predici în fiecare Duminica. Pentru predici e nevoie de un grup de oameni din Biserica care sunt chemaţi şi înzestraţi ca sǎ se pregatesc şi predau mesaje din Biblia. Este şi nevoie sǎ fie stabilit un traseul pe care o sǎ merg predicile. Adica Predicator nu hotareşte Sambata seara ce o sǎ predica Duminica dimineaţǎ, ci în schimb trebuie stabilit ce va fi predicat în urmatoara perioda, de exemplu pentru un timp o sǎ studiem fiecare Duminica dimineaţǎ o anumite carte din Biblia.

    2)în al doilea rand ar trebuie sǎ fiu grupuri de casa. Într-o astfel de grup oameni care vin studieaza împreuna Biblia într-o mediu mai intim unde fiecare are posibilitate sǎ exprima pare lui. Asta inseamna ca oameni au şanse sǎ învaţ într-un mod activ, nu doar sǎ stau şi sǎ ascult la altcineva vorbind. Un alt benificiu este faptul ca fiind un mediu mai intim, oameni au şanse sǎ aibǎ şi o partaşie mai apropriata care o sǎ le şi ajut sǎ învaţ mai bine.

    3) în al treilea rand, este şi important ca oameni nu doar studiez Biblia în comun, ci şi acasa îndividual şi în familia. Pentru aceasta oameni ar trebuie sǎ fiu dat ceva material sǎ le ajut ca-şi cum un ghid cum se studieaza Biblia sau un plan de citire Bibliei într-un an.


    4) Pentru cei care dau învaţatura la Bisericǎ sau conduc un grup de casa, ar fi fain sǎ fie şi un cadru unde au posibilitata sǎ studiez şi ei ceva mai aprofundat. Lucru aceasta poate fie realizat prin a merge la anumite conferinţa de studiu sau prin studiere prin corespondenţa material de la o şcoala Biblica.

    RăspundețiȘtergere
  2. F. bun comentariul lui Aidan, cuprinde 4 mari capitole din "învăţătura apostolilor" : predica, studiul pe grupe, altarul familial si formarea continuă a învăţătorilor. Mulţumim Aidan pentru mesajul tău practic.
    Eu aveam în minte aceste capitole ale Învăţăturii in Biserică, dar mă gândeam mai mult la metode, modele cum să fie implinite. Spre exemplu: predica-->cum să fie predica? ce subiecte să fie abordate in predică? cine să predice? metode optime folosite in predică, timpi de predică, etc.; după cum se vede, mă atrag mai mult detaliile tehnice : cum? cât? când? unde? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi personal tind să cred că studiul pe grupe mici, este baza procesului de învăţare. De aceea trebuie f. bine considerat.
    La capitolul formarea învăţătorilor, eu vad şi formarea academică, teologică de profunzime, pe lângă cea continuă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Formarea continuă poate să cuprindă şi tabere de studiu, şcoli de vara (cele 2 pot fi sinonime :) ), şcoală duminicală (nu numai pentru copii), etc.
    Un aspect neglijat in biserici, dar f important, pentru creştinism este UCENICIZAREA, cănd cineva care are de dat ceva, invaţa personal, prin tot ceea ce inseamna "ucenicie", pe cineva care are de primit. Spun asta pentru ca văd o lipsa în bisericile contemporane...Pavel a făcut asta şi ne-a dat exemplul cel mai bun cum s-o facem şi noi...
    de fapt cineva şi spunea la un moment dat ca Biserica are 3 funcţii mari : ucenicizare, consolidare si multiplicare.

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc mult, baieti!!!
    aproape ca ati spus tot ce se putea spune...
    as mai adauga ceva despre studiul in grupuri mici: se pot forma grupuri de casa care sa cuprinda oameni de diferite varste, poate cat mai diferiti cu putinta pentru a experimenta frumusetea unitatii in diversitate, dar cred ca putem lucra si pe grupuri mici ceva mai specifice in privinta varstei, darurilor sau slujbelor in biserica sau chiar sexului...
    adica: as zice ca e important sa se dea invatatura f. buna pentru copii la nivelul lor si pe limbajul lor, invatatura pentru tineri (pe langa grupul mixt al tinerilor, as propune grupuri formate din baieti si fete separat - asta legat si de ucenicizarea de care zicea Nelu!), invatatura pentru femeile din biserica, invatatura pentru barbatii din biserica, invatatura pentru oamenii implicati in lucrarea publica, samd.

    cred ca a trecut timpul in care consideram ca predica este singurul mijloc prin care biserica este edificata din punct de vedere spiritual!

    si mai e ceva aici: daca tot vorbim despre o dezvoltare holistica in ultima vreme, as propune ca asta sa fie parte din filozofia noastra de lucrare... omul este duh, suflet si trup si are nevoie de dezvoltare (prin invatatura!) la toate aceste nivele!
    Scriptura este foarte realista si ne prezinta omul ca un intreg cu nevoi diverse... ca oameni ai lui Dumnezeu suntem chemati sa ajutam oamenii sa se dezvolte armonios si complet...

    in rest, sunt intru totul de acord cu ceea ce ati scris voi

    fiti binecuvantati
    leo

    RăspundețiȘtergere
  6. aoleu!!!
    nu stiu ce m-am bagat printre baietii astia invatati, cu pareri pertinente, argumentate...
    BRAVO!!! SUNTETI DE TOATA INCREDEREA!!!
    ati spus cam tot , ceea ce voiam sa spun si eu...multumesc ca dati importanta invatarii fetelor si femeilor!!!Cred ca s-a subinteles faptul ca FEMEILE mai in varsta trebuie sa invete pe cele mai tinere...cum sa-si iubeasca sotii, copiii, sa fie cumpatate, fara pata, sa-si administreze bine casa, sa fie supuse sotilor lor, astfel incat Cuvantul lui Dumnezeu sa nu fie blasfemiat...
    SLAVA DOMNULUI CA NU NE-A LASAT IN NECUNOSTINTA, ca ne-a lasat invataturile Lui sanatoase care satura sufletele noastre!!!
    Domnul cu noi cu toti,
    liliana

    RăspundețiȘtergere
  7. As mai adauga ceva la toate astea... nu stiu daca a iesit asa de clar in evidenta pana acum, pentru ca ne-am focalizat pe medotde de invatare, samd. Toate sunt bune, dar au nevoie de puterea Cuvantului insuflat de Insusi Dumnezeu...
    asa ca, as vorbi despre centralitatea Cuvantului lui Dumnezeu si increderea in Dumnezeu Cel care a asezat deja putere divina in El!!!
    am gasit un gand fain legat de ce spun: Nu calitățile mesagerului, ci eficacitatea adevărurilor conținute în mesajul lui Dumnezeu transformă inimile.
    Imi doresc din suflet o biserica in care invatatorii, predicatorii, evanghelistii, motivatorii, absolut toti cei implicati in lucrarea de proclamare a Cuvantului sa fie constienti de asta 1000%!!!!!!!!!!!!!

    sa ne binecuvinteze Domnul in dorinta noastra de a-i sluji prin proclamarea Cuvantului

    RăspundețiȘtergere
  8. Care este numele bisericii? Sau nu are nume? "grup Impact" nu poate fi.
    O marturisire de credinta ar fi foarte utila daca ati posta-o. Cred ca ar fi foarte importanta.
    Care este viziunea bisericii acesteia si cum a luat parte?
    Cu ce se diferentiaza fata de alte biserici si de ce are "impact" ?
    Astept raspunsuri.
    Multumec!

    RăspundețiȘtergere