POSTUL si RUGACIUNEA


"Daca poporul Meu peste care este chemat numele Meu se va smeri, se va ruga, si va cauta Fata Mea, si se va abate de la caile lui rele, il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul, si-i voi tamadui tara." Dumnezeu


CUM SA DECLANSEZI PUTEREA LUI DUMNEZEU PRIN POST

Combinarea postului cu rugaciunea poate avea ca rezultat o adevarata "bomba atomica" spirituala, care darama fortarete spirituale, si care declanseaza puterea lui Dumnezeu in viata ta si in viata bisericii tale, a pastorului, liderilor si membrilor ei.

Cum poate postul face ca focul lui Dumnezeu sa atinga viata cuiva si biserica ?

Nevoia noastra de a posti :
* postul este o modalitate biblica de a te umili cu adevarat in fata lui Dumnezeu  [Ps 35:13; Ezra 8:21]  [ Ps 69:10; Isaia 58:5]
* descopera prin Duhul Sfant, adevarata stare spirituala a unei persoane, avand ca rezultat zdrobirea, pocainta si schimbarea acesteia
* este un mijloc crucial al trezirii personale, deoarece face posibila lucrarea interioara a Duhului Sfant intr-un mod neobisnuit si plin de putere
* ne ajuta sa intalegem mai bine cuvantul lui Dumnezeu, facandu-l mai plin de semnificatie, mai vital si mai practic.
* transforma rugaciunea intr-o experienta mai bogata si mai persoanala
* poate avea ca rezultat o trezire personala dinamica - fiind plini de Duhul Sfant si redobandind o puternica hotarare spirituala
* poate restaura in noi dragostea dintai pentru Domnul.

Dumnezeu va auzi si va raspunde strigatului nostru cand venim inaintea Lui smeriti si zdrobiti - recunoascandu-ne pacatele, pocaindu-ne de ele si rugandu-l sa ne curete prin sangele lui Isus si sa ne umple cu Duhul Sau cel Sfant.

Cum ne ajuta postul ?
Smerindu-ne sufletul, postul creeaza conditii prielnice in care Duhul Sfant Isi poate face lucrarea speciala de trezire in noi.
Aceasta ne schimba radical relatia cu Dumnezeu, facandu-ne sa avem o viata mai profunda in Hritos si dandu-ne o mare constienta a realitatii si a prezentei lui Dumnezeu in vietile noastre.
Postul reduce puterea eului, astfel incat Duhul Sfant sa poata face o lucrare mult mai intensa in noi.
* Aduce o supunere - zdrobire sfanta - ce are ca rezultat un calm launtric si autocontrol
* reinoieste viziunea spirituala si credinta
* iti inspira hotarare pentru a urma planul revelat a lui Dumnezeu pentru viata ta

Postul aduce putere
"Postul este menit sa adauge o nota de urgenta si insistenta rugaciunilor noastre si sa dea forta pledoariilor noastre in tribunalul cerului."
Postul si rugaciunea sunt mijlocace puternice care pot sa aduca in noi focul lui Dumnezeu, acest foc produce roada Duhului - dragoste, bucurie, pace, indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, credinciosie, blandete, infranarea poftelor. (Gal5:22-23) - dar, in mod deosebit, roada neprihanirii si putere spirituala asupra poftelor carnii si asupra minciunilor dusmanului sufletelor noastre.
In timp ce aduce supunerea trupului, a sufletului si a duhului inaintea Domnului Hristos, postul si rugaciunea genereaza si un sentiment mai intens al prezentei Duhului Sfant in noi; produc o bucurie noua si pura, precum si o hotarare reinnoita de a-L sluji pe Dumnezeu [ trezire spirituala personala]
Puterea necesara victoriei spirituale vine de la Duhul Sfant cand oamenii cauta Fata lui DUmnezeu prin rugaciune constanta si post.

"Intoarceti-va la Mine cu toata inima, cu post, cu planset si bocet ! Sfasiati-va inimile nu hainele, si intoarceti-va la Domnul Dumnezeu vostru." Dumnezeu

In Noul Testament intalnim postul in    Luca2:37 (Ana)    Matei 6:2,5,16 (Isus zice : Cand postiti sa ....)    Fapte 13:1,2 (in Antiohia)    2 Cor 11:27 (Pavel)

Cand sa postesti
Atunci cand te indeamna Duhul Sfant sa faci acest lucru; dar fiindca a fi calauzit de Duhul si a-I auzi vocea implica un domneiu subiectiv si personal al vietii crestine se poate intampla ca un credincios sa nu auda intotdeauna corect, mai ales atunci cand Dumnezeu ne cere sa facem ceva ce noi nu vrem.

S-ar putea ca Dumnezeu sa te cheme sa postesti, iar firea pamanteasca sa-ti spuna: Asta este doar imaginatia ta. Cum o sa te ajute postul sa iesi din aceasta situatie?"

O data ce inveti scopul si beneficiile postului, esti liber sa proclami un post ori de cate ori simti nevoia sa te apropii mai mult de Dumnezeu sau cand simti nevoia sa cauti ajutor special din partea Lui. Fil 2:13 - Dumnezeu da si vointa si infaptuirea.

Este deosebit de important sa primesti calauzirea Domnului inainte de a incepe un post indelungat. Daca te angajezi din proprie initiativa s-ar putea sa intampini dificultati; dar daca Domnul te calauzeste, El iti va da puterea sa duci acel post la bun sfarsit.    Is. 40:31

Cele mai multe persoane cu autoritate in domeniul postului cred ca daca stii ca esti sanatos si postesti asa cum trebuie, vei avea de castigat atat din punct de vedere fizic, cat si spiritual.
Persoanele carora le este frica sa posteasca pentru ca nu intaleg la ce este folositor postul sau la ce sa se astepte, si persoanele care considera ca postul este un mijloc de infometare ar trebui sa evite postul sau sa-l faca sub supraveghere asemenea persoanelor cu probleme medicale ... 
 
Cum sa postesti
In scriptura - postul normal implica abstinenta de la mancare, solida sau lichida, dar nu si de la apa.
In exemplu lui Daniel vedem postul cu apa, dar si un post partial  (fara carne si vin) Dan. 10:3          
In Biblie mai exista doua posturi - cel absolut si cel supranatural absolut - fara mancare si fara apa. [Fapte 9:9; Estera4:16] post absolut : Moise si Ilie [Deut 9:9; 1 Regi 19:8]                                                                              In orice caz, asigura-te,  fara nici o urma de indoiala, ca Dumnezeu te calauzeste.

Cum sa incepi postul si cum sa-l continui
*Fixeaza-ti un obiectiv specific - reinoire spirituala, calauzire, vindecare, probleme, ajutor special in situatii dificile ....
" Va indemn sa aveti ca scop principal al postului trezirea spirituala personala, locala, nationala, precum si indeplinirea marii trimiteri."
* Pune o temelie spirituala - marturisirea pacatelor, pacate prin comitere sau omitere ...Duhul Sfant sa descopere orice lucru din inima ta care nu este placut Domnului
* Pregateste-te fizic: - incepe cu mese usoare inainte de abstinenta totala, pregatirea fizica te ajuta sa suporti mai usor schimbarea drastica la care este supus organismul tau, apoi iti vei putea intoarce intreaga atentie spre Domnul, in rugaciune.
* Cere calauzirea lui Dumnezeu - sa-ti arate ce fel de post vrea El sa ti. Vrea El sa te abti complet de la mancare si sa consumi numai apa?  sau numai apa si sucuri ? Iti cere el sa renunti doar la o masa pe zi, sau sa postesti o zi pe saptamana, sau mai multe zile ... saptamani. Daca vei cere calauzire Duhului in aceasta problema, timpul tau cu Dumnezeu va fi mai semnificativ.
Postul simbolic [ de ciocolata, prajitura sau alte mancaruri favorite] - este laudabil, dar acesta nu permite Duhului Sfant sa faca in noi lucrarea necesara schimbarii noastre spirituale, si nu il va convinge pe Dumnezeu ca doresti cu adevarat o trezire nationala si in intreaga lume
Posturile scurte de una pana la trei zile nu necesita nimic in afara de apa, totusi pana iti dezvolti "muschii pentru post" s-ar putea sa ai nevoie de sucuri de legume sau fructe.
* Limiteaza-ti activitatile - odihna este binevenita in timpul postului,  Trupul se odihneste din punct de vedere al proceselor implicate in digestia si asimilarea hranei pentru a se concentra asupra eliminarii substantelor neutralizate. Organismul profita de pe urma postului ca sa se curete si sa se vindece.
* daca esti sub tratament - respecta-l si consulta medicul.
* Planifica-ti timpul de rugaciune - fa-ti timp sa stai singur cu Dumnezeu in timpul postului. Cu cat petreci mai mult timp cu El in inchinare si adorare si cu cat citesti si meditezi mai mult asupra Cuvantului Sau, cu atat rugaciunile tale vor fi mai eficiente, iar postul tau mai plin de semnificatie. Cauta-L pe Dumnezeu in rugaciune in timp ce meditezi la Cuvantul Sau, dimineata inainte de a pleca de acasa; intoarce-te in rugaciune la amiaza si vino din nou inaintea Lui seara, ca sa petreci cu El un timp linistit, fara sa te grabesti si sa cauti fata Lui. Bineintales trebuie sa practici prezenta Sa si sa ai partasie cu El continuu, in tot timpul zilei, rugandu-te neincetat. Poti sta in asteptare inaintea Domnului, meditand in liniste, invitandu-l pe Duhul Sfant sa lucreze in tine si sa-ti aduca in minte lucruri pentru care El vrea sa te rogi.

Cum sa inchei postul
Cand timpul destinat postului s-a terminat, vei incepe sa mananci din nou; dar este extrem de important cum vei incheia postul, atat pentru binele tau fizic cat si spiritual.
Daca vei inceta postul treptat, asa cum trebuie, de fapt, efectele benefice fizice si spirituale vor continua timp de mai multe zile. ...

Asteapta rezultate !
Daca te smeresti sincer inaintea Domnului, cu pocainta si mijlocire si I te inchini si meditezi consecvent la Cuvantul Sau, vei putea constentiza in mod deosebit prezenta Lui.
Increderea si credinta ta in Dumnezeu se vor intari si te vei simti improspatat din punct de vedere mintal, spiritual si fizic; mai mult, vei incepe sa vezi mana lui Dumnezeu la lucru chiar in situatia care te-a detereminat sa ingenunchezi si sa postesti. Vei fi martor al trezirii spirituale in biserica, pastrul si liderii bisericii tale.
Te incurajez sa te unesti cu mine, mereu si mereu, in post si rugaciune, pana cand vom experimenta ce este mai bun din Dumnezeu in viata noastra, in casele si bisericile noastre .... pana in intreaga lume.

AMIN

* sinteza a capitolului despre post de Bill Bright din cartea "Parteneri in Rugaciune" de John Maxwell

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu