Se poate dovedi existenţa lui Dumnezeu şi implicarea Lui în viaţa oamenilor? Faptele apostolilor 17.15-34

1. argumente logice:
a. argumentul ontologic:
argumentul este foarte interesant: se pleaca de la definirea lui Dumnezeu drept cineva sau ceva mai presus de care nimic nu poate fi conceput. Daca Dumnezeu nu ar exista, atunci El nu ar fi cea mai mare fiinta care poate fi conceputa – insa aceasta ar intra in contradictie cu insasi definitia lui Dumnezeu.
b. argumentul teleologic: universul ne arată o concepţie atât de uimitoare incat trebuie să existe o Persoană Divină care să îl fi conceput. De exemplu, dacă pământul s-ar situa la numai câteva sute de kilometri mai aproape sau mai departe de soare, nu ar fi în măsură să aibă viaţă pe el aşa cum se întâmplă acum. Dacă elementele din atmosfera terestră ar avea proporţii diferite cu numai câteva procente, orice vieţuitoare de pe pământ ar muri. Detaliile microcosmosului si macrocosmosului sunt uimitoare. Toate vorbesc in favoarea existentei unei fiinte supranaturale care gandit toate acestea.
c. argumentul cosmologic: Fiecare efect trebuie să aibă o cauză. Universul şi orice există în el reprezintă un efect. Trebuie, deci, să existe ceva care să fi cauzat apariţia şi existenţa acestuia. În sfârşit în acest şir, trebuie să existe ceva “ne-cauzat” care să fi fost sursa a tot ceea ce a apărut şi există. Acest ceva “ne-cauzat” nu poate fi decât Dumnezeu.
d. argumentul moral: Fiecare popor din istorie a avut o formă sau alta de norme sau legi. Toţi au avut o percepţie asupra binelui sau răului. Crimele, minciuna, hoţia şi imoralitatea sunt pretutindeni asociate cu răul. De unde am putea să avem acest simţ al binelui şi răului dacă nu de la un Dumnezeu Sfânt?

2. argumente istorico-biblice
a. scrierea, alcatuirea si continuitatea Sfintelor Scripturi
- Scriptura este o carte foarte interesanta in toate aspectele sale…
- scrisa intr-un interval de timp de 1500 ani
- scrisa in timpul a peste 60 de generatii de catre peste 40 autori diferiti
- scrisa in trei limbi diferite: ebraica, aramaica si greaca.
- multitudinea de subiecte controversate abordate nu impiedica cu nimic mentinerea firului rosu cu privire la rascumpararea omului din pacat de catre Dumnezeu.
b. confirmarea istoricitatii evenimentelor si personajelor Sfintelor Scripturi:
- ar fi foarte multe exemple in privinta aceasta…
- iata cateva: filologi recunoscuti afirma ca pot dovedi originea comuna a limbilor popoarelor de azi (vezi turnul Babel)
- in urma excavatiilor din Ierihon, s-au emis urmatoarele concluzii: zidurile s-au prabusit inspre exterior atat de mult incat atacatorii au putut sa se catere si sa treaca in cetate, peste ruinele lor. - descoperiri arheologice arata ca romanii ii inregistrau in mod regulat pe cei ce plateau taxe si ca tineau recensaminte la fiecare 14 ani. Acest procedeu intrase in vigoare sub domnia lui Augustus, primul recensamant avand loc fie in 23-22 i.Ch., fie prin 9-8 i.Ch. Urmatorul a fost deci cel la care se refera Luca.
- Luca relateaza despre care a izbucnit in Ierusalim deoarece Pavel a adus un grec in Templu. (f.a.21.28) Au fost gasite inscriptii in greaca si latina care spun: “nici un strain nu are voie sa treaca de bariera care inconjoara Templul. Oricine este prins facand aceasta, va fi singur raspunzator pentru moartea sa.”
c. aspectele supranaturale prezentate in Biblie
- creatia lui Dumnezeu: vezi geneza 1-2; Iov 38-41; f.a.17.15-34
- miracolele infaptuite de oamenii lui Dumnezeu si implinirea profetiilor rostite de oamenii lui Dumnezeu prin Duhul Sau – VT cuprinde peste 300 de referiri cu privire la Mesia care s-au implinit in Isus
- aparitiile supranaturale din timpul vietii pe pamant a lui Isus Christos
- invierea lui Isus
d. trainicia bisericii in ciuda presiunii externe si animozitatilor interne
- Daca ar fi sa facem o clasificare a calitatilor/atributelor bisericii de la inceputurile sale si pana astazi, cred ca unul din primele locuri va fi ocupat de DURABILITATE/TRAINICIE.
- biserica este o institutie care a imbracat diferite forme in diferite epoci istorice si contexte sociale diferite… totusi, in ciuda imperfectiunii oamenilor ce o compun si uneori o reprezinta, este o institutie care rezista!!!
- diferite sisteme politice – incepand de la Roma condusa de Nero sau Diocletian pana la Coreea de N sau China zilelor noastre au incercat sa rapuna biserica si extinderea ei… e clar pentru toata lumea ca lucrul acesta este imposibil chiar in conditiile in care presiunea si agresiunea fata de biserica a fost sau este una extrema!!!

3. argumente moral-spirituale
a. confirmarea din sufletele noastre
- inteleptul Solomon spune faptul ca Dumnezeu a asezat in inima omului chiar si gandul vesniciei chiar daca omul nu poate cuprinde de la inceput pana la sfarsit lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu. Ce poate sa insemne aceasta??? Exista un un sentiment asezat de Dumnezeu in sufletele noastre, ceva care ne spune ca nu se poate ca totul sa se termine aici… trebuie sa existe ceva dincolo de aceasta viata… dincolo de moarte…
b. constiinta noastra
- sentiment al responsabilitatii morale fata de propria sa conduita
- daca omul ar fi doar o intamplare, doar un conglomerat de organe fizice nu ar avea cum sa aiba acest sentiment al responsabilitatii
- mult mai probabil: cineva a asezat in noi acest sentiment al responsabilitatii
c. vietile schimbate ale oamenilor care s-au raportat in mod sincer la Dumnezeu si Scriptura
- pentru unii argumentul ar putea sa para unul foarte subiectiv…
- totusi: chestiunea devine foarte serioasa in momentul in care aduni o multime de istorii personale in care oamenii declara si demonstreaza ca au suferit schimbari extraordinare
d. viziunea despre lume si viata propusa de crestinism
- crestinismul propune un world-view extrem de echilibrat… invatatura crestina pune accent pe o viata traita intr-o atitudine deschisa, de acceptare, colaborare si dragoste fata de ceilalti oameni
- invatatura crestina accentueaza valoarea fiintei umane… aportul adus de o astfel de atitudine in cadrul familiei si societatii este unul imens.
- prin crestinism, oamenii au sens si semnificatie pentru viata lor… oamenii sunt importanti prin ceea ce sunt si prin ceea ce fac!!! Aici este frumusetea crestinismului!!!!!
- fiecare segment de populatie isi gaseste locul si rolul si rostul intr-un context crestin.

Desi argumentele aduse ar putea sa convinga pe cineva de existenta lui Dumnezeu, pentru a vorbi despre o relatie personala cu Dumnezeu, mai e nevoie si de altceva: CREDINTA.
- Un text celebru in aceasta privinta il avem in Evrei 11: credinta este o incredere in lucrurile nadajduite, o certitudine cu privire la lucrurile nevazute. Prin aceasta cei din vechime au fost vorbiti de bine… si fara credinta este imposibil sa ii fim placuti lui Dumnezeu, pentru ca oricine se apropie de El trebuie sa creada ca El exista si ca ii rasplateste pe cei ce-L cauta.
- Ideea de baza: oricat de mult dovezi si argumente am avea in favoarea existentei lui Dumnezeu, acestea trebuie dublate de convingerea ce vine din partea credintei primite din partea lui Dumnezeu.
- Credinta in El si lucrarea Lui in viata noastra ne conduce in lumea Lui… credinta in El joaca un rol important in mantuirea noastra. Credinta in El este vitala in trairea unei vieti crestine autentice. Credinta este mobilul pe care Dumnezeu Il foloseste pentru intrarea noastra in relatie cu El, pentru mentinerea si cresterea acestei relatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu