1 Ioan

Lucruri esentiale din viata unui om al lui Dumnezeu… 1 Ioan 1

1. experienta v.1-2
2. iluminarea (revelatia) v.2, 5
3. relatiile v.3
4. misiunea v.2-3
5. motivatia v.4
6. avertizarea (atentionarea) v. 6, 8, 10
7. incurajarea v.7, 10


10 superlative, si bune si rele, din viata unui crestin… 1 Ioan 2.1-11


1. cel mai mare rau: pacatul v.1
2. cel mai mare dar: Isus Christos v.1b-2
3. cea mai mare responsabilitate: sa pazesti poruncile lui Dumnezeu v.3
4. cea mai mare miniciuna: sa zici ca Il cunosti pe Dumnezeu si sa nu pazesti poruncile Lui v.4
5. cea mai mare inselare: sa urasti pe fratii tai si sa crezi ca esti in lumina v.9, 11
6. cea mai mare realizare: a avea dragostea lui Dumnezeu in viata ta la un nivel inalt v.5
7. cel mai sigur adapost: sa stai in El: v.5b-6a
8. cel mai mare scop: sa traiesti asa cum a trait Isus v.6b
9. cel mai vechi si totusi actual standard: Cuvantul lui Dumnezeu v.7
10. cea mai mare cerinta: sa-L iubesti pe Dumnezeu si pe oameni v.8, 10


adevaruri fundamentale 1 Ioan 2.12-29


I. trei nivele de maturitate spirituala 1 Ioan 2.12-14
- copilarie v.12
- tinerete v.13-14
- maturitate v.13-14

II. trei caracteristici de baza ale lumii 1 Ioan 2.15-17
- Pofta firii v.16
- Pofta ochilor v.16
- Laudarosenia vietii v.16

III. trei semne ale celor care lupta impotriva lui Christos si bisericii 1 Ioan 2.18-23
- Sunt falsi cu privire la apartenenta in biserica v.19
- Sunt cei care contesta caracterul mesianic al lui Isus v.22
- Sunt cei care au dubii cu privire la relatia dintre Persoanele Trinitatii v.22-23

IV. trei caracteristici ale crestinilor autentici 1 Ioan 2.20-29
- Ungerea Duhului Sfant v.20, 27
- Cunoasterea adevarului v.21
- Consecventa in invatatura curata/adevarata v.24, 28-29

Lucruri pe care trebuie sa le cunoasca si sa le traiasca crestinul aflat sub atac/presiune 1 Ioan 3

1. pozitia sau statutul sau inaintea lui Dumnezeu: copil al lui Dumnezeu

2. scopul sau final: asemanarea si intalnirea cu Dumnezeu

3. realitatea procesului de sfintire in care se afla : se curata, dupa cum El este curat

4. viata integra pe care este chemat sa o traiasca: oricine ramane in EL, nu pacatuieste


5. relatii pline de dragoste/afectiune fata de ceilalti oameni demonstrate prin fapte: sa ne iubim unii pe altii

6. o viata de rugaciune plina de curaj inaintea lui Dumnezeu: avem indrazneala la Dumnezeu

7. o incredere reala in Isus Christos: si porunca Lui este sa credem in Numele Fiului Sau, Isus Christos

8. experimenteaza bucuria/satisfactia intimitatii cu Dumnezeu: ramane in El si El in el



Dragostea risipitoare a lui Dumnezeu


Cand vorbesti despre dragostea lui Dumnezeu e greu sa folosesti schite si scheme… puncte si subpuncte… atat este de mare, atat este de cuprinzatoare, atat este de fabuloasa incat nu putem sa-I impunem astfel de limite.
Si, totusi, poti sa vorbesti despre dragostea lui Dumnezeu? Putem, bineinteles, si inca mult! Am senzatia aruncarii si inaintarii intr-un ocean imens. Imposibil de cuprins, imposibil de strabatut de la un capat la altul. Dar un loc ideal pentru explorare si satisfactie la maximum. Un loc perfect pentru toti cei care vor sa se bucure de viata si libertate.

In momentul scrierii acestor cuvinte, Ioan era patruns si condus de zeci de ani de zile de dragostea lui Dumnezeu. Altfel spus, Ioan inaintase destul de mult in larg. Cred ca asa de mult inotase, incat cei de pe plaja nici macar nu putea sa-l zareasca. De acolo, de departe, le vorbeste Ioan oamenilor despre dragostea lui Dumnezeu.

Ideea lui de baza este ca Dumnezeu Insusi este dragoste. Si pentru ca este dragoste Dumnezeu ofera oamenilor ceea ce El Insusi este!!! Dragostea sta nu in faptul ca noi L-am iubit pe Dumnezeu, ci EL ne-a iubit intai. Si pentru ca ne-a iubit inainte ca noi sa-L iubim L-a trimis pe Fiul Sau Isus Hristos ca jertfa de ispasire pentru noi. Credinta in venirea Lui pentru acest scop asigura vesnicia noastra. Dar ne da, de asemeni, sens pentru prezentul nostru de aici de pe pamant. Crestinul este omul care traieste prin EL. Asta inseamna ca viata pe care o traiesc acum se raporteaza la Christos si ceea ce El a facut pentru mine. Eu nu mai traiesc prin mine, ci prin El.
Si, ca si cum lucrul acesta nu ar fi fost suficient, Dumnezeu ne trimite si Duhul Sau pentru ca sa avem putere sa ducem o viata exemplara din momentul credintei noastre in Isus. Duhul lui Dumnezeu ne ofera toate lucrurile ce ne sunt necesare unei astfel de vieti inclusiv capacitatea de discernamant intre bine si rau. Binele este sa alegi sa crezi in Isus Hristos Cel care S-a apropiat de noi in felul nostru, avand un trup exact ca al nostru. Binele este sa alegi sa respingi orice gand sau teorie care pune la indoiala realitatea intruparii lui Dumnezeu pe pamant. Binele este sa ramai in adevarurile de baza ale Scripturii. Numai asa vei putea, de fapt, sa ramai in El.

Si pentru ca vorbim despre ramanerea in El si pentru ca nu vrem sa fim vagi si relativi cu privire la asta, as zice ceva ce Ioan spune aici: proba ramanerii in El este dragostea pentru Dumnezeu si pentru oameni. De ce nu numai pentru Dumnezeu? Pentru ca Dumnezeu iubeste oamenii. Iar omul care Il iubeste pe Dumnezeu este omul care iubeste ceea ce Dumnezeu iubeste. Asta e concluzia pe care Ioan o trage. Si nu cred ca este cineva care sa poata sau sa vrea sa il contrazica.
Aceasta dragoste pentru Dumnezeu si pentru oameni, care incolteste si se dezvolta in noi decurge din cunoasterea lui Dumnezeu. Oricine iubeste este nascut din Dumnezeu si il cunoaste pe Dumnezeu. Cine nu iubeste nu L-a cunoscut pe Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este dragoste. A-L cunoaste pe Dumnezeu inseamna a avea dragoste. A nu-L cunoaste pe Dumnezeu inseamna a nu avea dragoste.

Mai mult, Ioan spune ca dragostea a ajuns desavarsita in noi. Si dragostea desavarsita izgoneste, alunga pe deplin teama sau frica. E vorba aici despre teama de judecata lui Dumnezeu. Gandul acesta mi se pare foarte important. Omul are sadita in El teama de ceea ce va fi. Fiecare in felul lui si fiecare in proportia lui. Cand e vorba de teama de judecata finala, aici lucrurile pot sa ia forme si dimensiuni cu adevarat …infricosatoare. Sunt oameni care resping cu vehementa orice aluzie cu privire la aceasta… ce trebuie sa spunem intr-un mod clar: dragostea lui Dumnezeu nu elimina judecata Sa fata de intreg pamantul. Tot ce face este ca ridica frica de ea pentru toti aceia care cred in El. Asta mi se pare foarte important de specificat. Dragostea nu izgoneste judecata, ci doar frica de judecata!!! Nu ne temem nu pentru ca n-as fi gresit (daca zicem ca n-am pacatuit Il facem mincinos si Cuvantul Lui nu este in noi) ci pentru ca Isus a judecat pacatul nostru prin jertfa lui Isus. Atunci cand ajung sa cred in Isus cred, de fapt, in judecata incheiata deja de Isus la cruce. Crestinul traieste si lucreaza doar in virtutea a ceea ce Dumnezeu a facut prin Isus. De aici provine incredintarea crestinului ca va scapa de judecata finala a lui Dumnezeu.

Omul cuprins de dragostea lui Dumnezeu se lupta cu pacatul si are biruinta asupra lui. Si daca se intampla sa cada, sangele lui Isus il curata din nou si din nou. Bineinteles atunci cand exista recunoastere, parere de rau si dorinta de sfintenie.

Asta este dragostea lui Dumnezeu.

Sumarizarea evangheliei 1 Ioan 5

1. Isus Christos a venit pe pamant cu un obiectiv bine determinat v.6a

2. Dumnezeu primeste si promoveaza lucrarea facuta de Isus v.6-9

3. Cine crede in lucrarea Fiului lui Dumnezeu experimenteaza inceputul unei vieti noi v.1

4. Viata noua este caracterizata de dragostea fata de Dumnezeu, atasamentul fata de Cuvantul Sau, dragostea fata de ceilalti crestini, invingerea ispitelor lumesti si nadejdea cu privire la viata vesnica v.1-5; 11-13

5. Rugaciunea este unul din principalele lucruri ce caracterizeaza viata crestinului v.14-15

6. Putem avea o influenta pozitiva fata de ceilalti crestini v.16-17

7. Cei care raman in Dumnezeu se bucura de o protectie deosebita din partea Lui v.18-21

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu