Reforma spirituala (2)

... painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre... (Matei 6.10-11a)

Dumnezeu l-a creat pe om materie si i-a insuflat suflare de viata. Din acel moment omul devine fiinta materiala si spirituala. Asa ca trebuintele lui sunt deopotriva materiale si spirituale. Cu asta e de acord toata lumea. Crestini sau necrestini, practicanti sau nepracticanti, toti stim care sunt lucrurile de care avem nevoie.

Dar unde nu putem sa cadem de acord unii cu altii? Problema cea mare este CUM ne acoperim aceste nevoi. Exista doua posibilitati. Sa fii om firesc care intelegi si crezi prea putin nevoia implicarii lui Dumnezeu in viata ta. Si atunci deviza ta principala este EU POT. Sunt dotat, sunt capabil, ma descurc, ma intretin. Gasesc in mine destule resurse sa fiu satisfacut. Imi sunt suficient mie insumi atat din punct de vedere material cat si din punct de vedere spiritual.

Omul duhovnicesc, constient de dependenta de Dumnezeu are o alta perspectiva asupra acestor lucruri. Deviza lui principala este EU NU POT, DAR STIU CA TU POTI. Concentrarea acestui om este asupra lui Dumnezeu si pe ceea ce El poate sa faca in viata lui. Cand un astfel de om se va ruga painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi, el nu o sa creada in mod neaparat ca Dumnezeu i-o va aseza efectiv pe masa. (Desi nu e exclus ca, uneori, chiar asa se intample!) Mai degraba, cand se roaga asa el spune: da-mi mie puterea pentru a-mi castiga painea de care am nevoie. E o recunoastere aici a puterii pe care o primesti din partea lui Dumnezeu in fiecare lucru, mare sau mic. Important sau mai putin important.

Lucrurile devin si mai profunde atunci cand rugaciunea continua asa: si ne iarta noua greselile noastre. Avem aici cel putin doua lucruri, daca nu chiar trei: recunoasterea faptului ca avem greseli, realizarea nevoii de iertare pentru toate astea, adresarea cererii de iertare catre Dumnezeu. Oamenii care inteleleg cu adevarat cat de mare este nevoia asta de iertare, vor alege sa treaca prin acest proces. Uneori e dureros, dar foarte sanatos. Dumnezeu asteapta si apreciaza pe oricine alege sa treaca pe aici. Nu pentru ca i-ar place in mod neaparat sa ne vada umili sau zdrobiti. Ci pur si simplu pentru ca stie ca nu putem trai veritabil cu povara vinovatiei deasupra noastra.

Un om reformat din punct de vedere spiritual este un om care traieste in dependenta de Dumnezeu. El devine astfel omul care se pune in acord cu lucrurile pe care Dumnezeu le doreste si pregateste pentru el. Ferice de cei care accepta si suprematia lui Dumnezeu in viata lor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu